In het Drents museum in Assen is tot en met 1 maart 2015 de tentoonstelling
Kostbare eieren uit het tsarenrijk
te zien
De kostbare eieren op deze tentoonstelling staan symbool voor de weelde van een kleine elite in het Russische tsarenrijk en het virtuoze ambacht van de kunstnijverheid rond 1900
Het appelbloesem-ei is een geschenk van de rijke industrieel Aleksander Kelkh aan zijn vrouw Varvara. Naar voorbeeld van de tsaren bestelt Kelkh van 1898 tot 1904 jaarlijks een luxe paasei bij Fabergé.
Zeer arbeidsintensief en breekbaar is dit porseleinen ei met een krans van blauwe bloemen met een rood hart. Bij de Keizerlijke Porseleinfabriek in St Petersburg zijn er maar weinig van gemaakt.
Paasei (porselein) met een afbeelding van de heilige Nicolaas (M.S. Kusnezow-maatschappij).
De felblauwe saffier die zo mooi afsteekt tegen het dieprode email heeft een functie. Wanneer je erop drukt onthult het ei een parfumfles (Juwelier Tillander).
Elk jaar moesten de kettingen en armbanden van Russische dames worden vermaakt om plaats te bieden voor weer nieuwe eier-hangertjes. Honderden, zo niet duizenden miniatuur paaseitjes komen jaarlijks uit de ateliers van Fabergé om aan de steeds toenemende vraag te voldoen. Vrijwel geen enkel exemplaar is hetzelfde.
Een stadslandschap schilderen op de bolle vorm van een ei is een lastige opgave. De makers van dit ei beheersen die kunst als geen ander.
Deze zeldzame grijsbruine agaat is meesterlijk in de vorm van een ei geslepen. Fabergés meesteredelsmid Erik Kollin (1836-1904) heeft als enige decoratie een wit met gouden band toegevoegd met daarop de paasgroet. Je vermoedt het niet, maar het ei kan opengeklapt worden en is bedoeld als bonbonnière.
Dit ei klapt open als een drieluik. Door zijn kleine formaat is het gemakkelijk mee te dragen. Binnenin is een icoon van de heilige martelaar Pantaleon afgebeeld: de patroon van artsen en vroedvrouwen.
Alle foto's © Cigale
Geen opmerkingen:
Een reactie posten