zaterdag 19 december 2015

A glassy Christmas



Tot en met 31 januari 2015 is de bovenverdieping van het glasmuseum Leerdam omgetoverd tot een glazen kerstfiguren paradijs. 
De tentoonstelling 
laat kerstversiering uit verschillende periodes en uit verschillende landen zien. De presentatie is prachtig. Tientallen kerst decoraties hangen aan nylondraad in de verschillende vitrines, andere figuurtjes staan aan moderne glazen "kerstbomen" geclipt.
Bovendien kun je genieten van allerhande vintage kerstverlichting.




Versiering 1830-1900



Versiering 1900-1960 Duitsland






Versiering Nederland 1945-1952



Versiering Duitsland en Tsjecho Slowakije 1930-1950



Sprookjesachtige kerstverlichting


Tsjecho Slowakije 1930-1960




Kerstversiering Rusland 1930-1950




Kerstversiering België 1939-1952


Alle foto's © Cigale

4 opmerkingen:

  1. Nostalgische foto's! Bij de Nederlandse versiering mis ik de gekleurde vogeltjes met een nylon staart. Grappig dat de ooievaar een rol speelt in de kerstversiering uit Duitsland en Tsjecho-Slowakije. Dat zal wel iets te maken hebben met de ooievaar als symbool van voorspoed en geluk.



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Cora, je hebt helemaal gelijk. Ik heb meer genoten van wat ik wel zag dan dat ik me gerealiseerd heb wat ik niet zag........... In de vitrine Duitsland - Tsjecho-Slowakije 1930-1950 zie je helemaal onderop, een beetje naar rechts een klein vogeltje met nylon staart. Er was in die vitrine ook een vliegtuigje met nylon vleugels. Misschien hebben we in Nederland wel nooit dergelijke vogeltjes gemaakt. Ze hingen natuurlijk wel in onze bomen, net als veel andere figuurtjes die duidelijk uit Oost Europa kwamen.

      Verwijderen
  2. Prachtig Tineke! Ik heb wel wat gemist! Maar wat heb je een mooie en duidelijke foto’s gemaakt! Zo heb ik er toch nog van kunnen genieten, bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Lili, ik vond het genieten daar. Het was ook zo mooi opgesteld. Leuk dat je even op mijn blog hebt gekeken.

      Verwijderen