zondag 26 augustus 2018

Sentimental sunday: Tikania in de Bijenkorf in 1991


Al ruim 27 jaar bewaarde ik de folder 'Tikania' van de Bijenkorf.
Mijn hele leven houd ik al van voorwerpen uit verre landen en traditioneel versierde kleding en bedrukte stoffen.
Dat is precies de reden waarom deze folder (krant eigenlijk) nog altijd in mijn boekenkast werd bewaard.


Tikania in de Bijenkorf tot en met 4 mei 1991


Ergens ver hier vandaan, op een plek die zelfs met de meest moderne wetenschappelijke instrumenten niet is vast te stellen, ligt het droomeiland Tikania. De natuur is er nog ongerept en de bevolking leeft in harmonie met uitgestorven gewaande diersoorten. Bestaat zo'n eiland in werkelijkheid of alleen in onze verbeelding? Een speciaal exploratie-team van de Bijenkorf zette koers naar het mysterieuze Tikania en kreeg als eerste toestemming om foto's te maken op het tot dusver onontdekte paradijs. Ook mochten we (op beperkte schaal) met de Titakanen handel drijven. Een deel van de vruchten van deze ontdekkingstocht tonen we op de volgende pagina's. In de Bijenkorf zijn de Tikaanse waren op de afdelingen herkenbaar aan het speciale label.





accessoires met kraaltjes of borduur


Dagboeknotitie: Hoewel alle eilanders in betrekkelijke welstand leven, zijn sommigen een beetje rijker dan anderen. De meest welvarenden zijn in het bezit van meubilair (tafels en stoelen), terwijl anderen zich moeten 'behelpen' met zitkussens en bont gekleurde lappen. In de dorpjes Utù, Plengú en Manjja worden drie zeer verschillende soorten meubels gemaakt volgens eeuwenoude tradities. De stijl van tafels en stoelen wordt gedicteerd door de regionaal verkrijgbare materialen. Rijkdom drukt men uit in hoeveelheid stoelen. Zo is iemand met één stoel behoorlijk welgesteld. Het bezit van twee stoelen duidt op grote rijkdom. Tikanen die drie of meer stoelen bezitten zijn vergelijkbaar met Hollandse miljonairs. Er is slechts één persoon op het eiland met tien stoelen en dat is Z.K.H. Ratu Tedge.


Dagboeknotitie: In het religieuze leven van de Tikanen spelen zon en maan een belangrijke rol. Eenmaal in het jaar, bij de derde volle maan, wordt het Feest van de hemel gevierd. Wij weten niet of we dat nog meemaken. Het dagelijkse leven op het eiland wordt beheerst door astrologie. Men kent hier slechts vier tekens: de Balù-balù, de Kropotvlinder, de Thik en de Ropanrups. Verder is men zeer bedreven in het handpalmlezen....................



Wat een fantasie! En in opdracht van de Bijenkorf werden er een boek, een CD en een kinderboek uitgegeven.

Boek: 
Hoewel eeuwenoude kaarten melding maken van de 'Eylant of isl. Thicania, is het eiland in de moderne tijd nog niet eerder getraceerd of gecartografeerd. Om hoogst ingewikkelde geofysische redenen ontsnapt Tikania zelfs aan satelliet-waarneming. 
Deze gegevens vormden voor islomaan en schrijver Boudewijn Büch de uitdaging om op zoek te gaan naar het geheimzinnige eiland. Hoe het hem verging op zijn bizarre speurtocht leest u in zijn reisbericht 'Een reis naar Tikania'.

CD:
Chris Hinze - Tikania

Kinderboek:
De door Bob en Sabine de Beer geadopteerde berentweeling Bibi en Benny zijn op Tikania reis.



Ik vind het verzonnen land (en de produkten) geweldig. Nóg leuker dat Boudewijn Büch het boek schreef over dit niet bestaande eiland.
Bol schrijft hierover:
Een reisbericht aangevuld met brieven, documenten en andere, verloren gewaande geschriften.
Een reis naar Tikania werd uitgegeven in 1991 door de Bijenkorf in het promotiekader van een speciale week 'Landenpromotie Tikania' en was alleen daar verkrijgbaar. Boudewijn schreef een fictief verhaal over een niet bestaand eiland, Tikania.


Foto's uit de originele Bijenkorf Tikania krant
Teksten overgenomen uit de krant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten